Vilka högtider firar häxor? (Del 1)

23 maj, 2024

Som häxa och Prästinna är det viktigt att följa och uppmärksamma skiftningarna i årstiderna.
När jag säger ”viktigt” så menar jag att det är viktigt för mig. Det är viktigt eftersom det är genom naturen och dess energier som vi hittar Gudinnan, det heliga och genom att vara öppna och ”intonade” i energierna kan vi lära oss mer om oss själva och utvecklas som människor.
Samhain
Det är åtta högtider under året.

Samhain

När jag berättar om dem börjar jag oftast med Samhain, som firas runt den 31 oktober. Varför börjar jag med den då? Jo, för att temat för Samhain är död, transformation och återfödelse. Det är både ett slut och en ny start. Det är en tid då vi kan försöka släppa taget om det vi inte längre behöver och vi kan då ta hjälp av de transformerande energierna som är extra starka då. Vi kan kalla på Gudinnor som Kerridwen, Hel och Kali som kan hjälpa oss.

Yule/Midvintersolstånd

Midvintersolståndet firas runt den 21 december. I min tradition är vintersolståndet kopplat till luftens element. Det är en tid då fokus ligger på vila, återhämtning och stillhet. Det är en tid att meditera, att öppna sig för förmödrarna och se om vi kan ta del av deras visdom. Gudinnorna som vi kallar in är Danu, Anu och Arianrhod, och från den nordiska mytologin kallar jag ofta in Skade.

Imbolc

Runt den 2 februari tänds gnistan lååångt nere i jorden och vi firar Imbolc. Det är en högtid där vi uppmärksammar det inre barnet, nyfikenhet, nyspirande inspiration, nya drömmar och idéer. Men för mig är det viktigt att komma ihåg att den riktiga sprudlande energin inte kommer förrän vid Vårdagjämningen, vilket gör att jag kan hålla mig grundad och jordad och inte tappa fotfästet. Det gäller också för mig att inte tro att ALLT SKA HÄNDA bara för att gnistan tänds. Jag måste ta det lugnt, för annars kan jag krascha, och det vill jag inte. Tålamod och mjukhet med en lekfull energi. Gudinnan som associeras med Imbolc är främst Bridie. Hon är en unga jungfrun som rår över sig själv. Ingen säger åt Henne vad Hon ska göra. Hon är en Gudinna som är kopplad till elementet eld. Vid den här tiden brukar vi också besöka källor, både brunnar och naturliga källor, och lämna gåvor så som stenar, frukt eller tygremsor.

Vårdagjämning/Eostre

Vid vårdagjämningen, som firas runt den 20 mars kan vi känna att naturen vaknar! Det kan fortfarande vara snö, men energierna förändras och det är som om vi andas in ordentligt igen! Vårdagjämningen är associerad till eldens element och vid den här tiden kan vi känna solens värme, vi kan känna inspirationen och kreativiteten vakna både inom oss och omkring oss. Gudinnan som vi hyllar är Artha – björnmodern, Grainne och Eostra.
Jag hoppas att du tyckt att det var spännande, eller att det gett dig lite inspiration!
I nästa del kommer jag att berätta om Beltane, sommarsolståndet Lammas och Höstdagjämningen.
Välkommen åter!
Elin

Du kanske också tycker om…

Kära häxor, SE naturen!

Kära häxor, SE naturen!

I naturen har vi all vår magi! Det är där vi ser den konkret! Det är där vi kan spegla oss och ta hjälp att utforska...

Enkla ritualer för häxor

Enkla ritualer för häxor

Ritualer behöver inte vara komplicerade och innehålla en massa olika steg, oljor eller ljus för att de ska fungera. De...

Tips för nybörjarhäxan

Tips för nybörjarhäxan

Är du ny som häxa? Eller kanske du bara behöver hjälp att förstå vad det hela handlar om? Jag håller i ceremonier och...