Fem anledningar till varför du ska meditera. Om du vill.

18 april, 2024

Att meditera är bra för oss.
 
Men alla vill inte meditera och det är ju helt OK. Men kanske du är en av dem som vill. Ibland iallafall?
 
Här kommer några anledningar som kanske kan göra att du gör valet att meditera en prioritet!
Jag hoppas det!
 
I mina ceremonier leder jag alltid en meditation. De är mer som en inre resa, men jag tycker ofta att jag kan nå väldigt djupt på just dessa resor och jag kommer i kontakt med något annat än det vardagliga.
Jag kan skriva mer om guidade meditationer en annan gång, men nu kommer fem underbara anledningar till varför det är bra att meditera!
 

1. Meditation kan minska din stress i vardagen.

När vi blir stressade ökar kortisolhalten i blodet, och forskning har visat att efter bara åtta veckor av regelbunden meditation så sjunker den märkbart. Det kan kännas jättelångt med åtta veckor, men det har också visat att även en kortare tids meditation är bra för stresshantering och för att hitta ett inre lugn.
 

2. Öka ditt tålamod

När vi blir stressade sjunker vårt tålamod drastiskt. Minska motgång kan få oss att höja rösten eller agera på ett sätt som vi in kanske inte vill. Med meditation övar vi upp vårt tålamod, bara genom att sitta i stillhet i ett visst antal minuter. Vi övar oss på att sitta med det som är just nu. Kanske är det frid och lugn, men ofta kan det vara tankar som ”tar det här aldrig slut?”, ”hur många minuter är det kvar?”, behöver jag verkligen sitta HELA tiden ut?” Då andas vi och sitter kvar. Och den lärdomen tar vi sen med oss till vår vardag, så att vi kanske kan känna in och andas innan vi reagerar direkt och ogenomtänkt.
 

3. Får ett nytt perspektiv och ökad självkännedom

 
Genom meditation lär vi känna oss själva bättre. Genom att sitta i stillhet kan allt möjligt komma upp och vi ser vad som finns inom oss. Och vi andas med det. Självklart tar vi hjälp av en terapeut eller doktor om det behövs, men oftast är det saker vi kan hantera. Vi kan lära oss om våra tankar genom att bara observera vilka tankar som kommer till oss när vi försöker fokusera på andetaget. Handlar det om vad du ska göra sen, är det orostankar, är det tankar om att det här är onödigt, att du inte har tid, eller kommer tankar som berömmer dig? Bara låt dem flöda förbi. Men vi kan snabbt se vad vi är på för humör genom att notera vad som flyger runt i hjärnan.
 

4. Tid för dig själv

När det finns så mycket forskning på allt fantastiskt som meditation gör med våra hjärnor så tar jag upp TID FÖR DIG SJÄLV??? Ja, men jag tycker det är viktigt. Att ge sig själv tid för sin andliga praktik är magiskt. Och är det ingen andlig praktik för dig så är det ändå tid för ditt välmående och det kan vi inte underskatta!
Att sitta i stillhet i 15 minuter och känna att vi är värda den tiden för oss själva…. Jag säger JA till det!

 

5. Öka din förmåga för att fokusera längre perioder.

Precis som med annan träning så är det övningen, praktiken som gör skillnad här. Genom att sitta fokuserat (eller halvfokuserat som det är ibland…) så stärker vi våra ”koncentrationsmuskler”. Det blir helt enkelt lättare för oss att fokusera en längre tid. Vi blir inte distraherade lika lätt. Just förmågan att hålla fokus på en sak tycker jag att vi behöver öva på. Nu finns det knappt någonstans där vi är där det inte är nån som försöker sälja något till oss. På nyheterna har de en rubrik om vad de pratar om och sen står det vad de SKA prata om, och vad som händer på internet samtidigt! Så ja, en ökad förmåga för koncentration tycker jag låter toppen!
 
Jag hoppas du har blivit peppad och inspirerad! Och om du redan mediterar kanske du känner igen dig i något eller allt av det jag skrivit. Och om du just ska börja så önskar jag dig en spännande resa!
 
Lyssna gärna också på min och Veronica Näslunds podd: Podden om meditation!
 
Allt gott, Elin
podden

Du kanske också tycker om…

Att lyssna inåt

Att lyssna inåt

Här är vi, mitt i vårdagjämningens energier. Naturen vaknar överallt omkring oss. Solen skiner. Jag kommer ihåg förra...

Att känna in naturens energier

Att känna in naturens energier

Att följa årshjulet är grunden för oss häxor och Prästinnor.   Det hjälper oss att lära känna oss själv och Gudinnan....